lördag 31 augusti 2013

OMX30 - inför veckan

OMX30 gick ned 30 punkter under veckan och stängde på 1214. OMX 30 var som lägst nere på 1206 under Onsdagen. Stoch S är på 21 på dygnsnivå och fortsatt på höga 82 på veckonivå, under veckan bröt månadsnivån under 80 och ligger nu på 79 och är fallande.

Kortsiktigt är OMX30 i en fallande trend sedan toppen på 1266, enligt min tolkning så har OMX30 avverkat en tertiärtrends våg a och b och befinner sig i c ned mot sekundärtrends a. Efter att sekundär trends a uppnåtts ska en lite större rekyl upp genomföras och den medellånga trenden definitivt sättas för hösten. Målet för sekundärtrends a botten får bli c=a med alt. c=1,618*a, vilket blir 1166 alt. 1130.

På medellång sikt ska OMX30, efter denna kortsiktiga urbottning, göra en rekyl upp och eventuellt testa förra toppen på 1266. I och med att OMX30 inte har en lägre topp på medellång sikt så kan OMX30 också bryta denna och skapa en ny 3 vågors sekvens upp, sett från 1106 botten. Bryts 1266 i denna rörelse så har jag 1270 och 1320 som delmål.
Min räkning utgår dock från att 1266 är toppen för en tid framöver och att OMX30 befinner sig i ett BEAR market rally som nu har toppat ur. Bryts 1106 i den pågående nedgången är det bekräftat, alternativt om en lägre topp jämfört med 1266 skapas i den kommande rekylen upp i sekundär trenden.

På längre sikt, utifrån en primär- och sekundärtrend, så är OMX30 i ett BEAR scenario i och med de överlappande vågorna i den stigande trenden sedan 23:e september 2011. Frågan är bara om toppen för den större nedgången är satt vid 1266 eller om en ny högre topp ska sättas innan denna nedgång startas.  Det lär avgöras under Oktober månad.
Oavsett B-vågs toppens nivå, så ska en C-våg därefter genomföras som ska ta ned OMX30 ordentligt, till nivåer minst under tidigare botten från den 23:e september 2011 om 833. Tidigare nedgångar av denna kalibern har varat allt mellan lite mer än ett år och 3 år. Då 2014 är året för en botten enligt den 4-års cykel som givit OMX30 viktiga bottnar sedan starten så räknar jag med att den kommande nedgången kan bli intensiv under lite kortare tid. Men då världs ekonomin fortsatt befinner sig i en deflations cykel så kan den sträcka sig till så långt som 2016.
Därefter räknar jag med en ny 5 årig uppgångsfas som ska ta OMX30 upp över mars 2000 toppen. Efter deflationsfasen kommer världsekonomin in i en tillväxt fas och de kommande uppgångarna baseras då på "riktig tillväxt", och inte som de senaste åren, på ledande CB expansiva penningpolitik. Dock lär övergången mellan dessa faser bli lite stökig, när skuldberget ska nollas och fler länder/regioner konkursa och införa sina gamla valutor.

US index tuffar på i det som jag tolkar som en tydlig BULL trend. De har, till skillnad från OMX30, allt sedan mars 2009 genomfört fina impulsvågor upp utan överlapp. Min tolkning av DOW är att en cykel våg 1 håller på att genomföras via 5 "större vågor". DOW har genomfört primärvåg 3 och är i avverkningen av primärvåg 4 i denna nedgångsfas, är tolkningen riktig, så ska DOW därefter göra en ny ATH, ny nedgång och därefter en avslutande topp. Så länge som DOW inte överlappar i sin uppgång och så länge nya toppar skapas, så bör detta scenario vara utgångspunkten för US index under hösten och sen vintern/tidig vår. Dock kan den sista sekvensen av urtoppningen gå riktigt snabbt, där vågorna knappt kan identifieras som riktiga vågor, jämfört med de tidigare tidsintervallen mellan dom, allt beroende på att "smart Money" nu ser klart större potential i den kommande nedgångsfasen jämfört med den begränsade uppsida som finns kvar. Bear markets brukar ju komma när man minst anar det.
I BEAR scenariot enligt vågberäkningen för S&P500 så har nedgången redan inletts. Så september/oktober är viktiga för att beräkna djupet för den kommande nedgångs fasen.

Lycka till,











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar