lördag 27 juli 2013

OMX30 - inför veckan

OMX30 rörde sig i ett sicksack mönster under veckan, med totalt 7 punkters uppgång.
Rörelsemönstret sedan den 17:e Juli är "överlappande stigande", som jag tolkar som en "avslutande triangel" eller med EW språk en "ending diagonal" eller med TA termer en "megafon".
Mer tydligt ska det vara en 3-3-3-3-3 rörelse. Oavsett namn så är rörelsen en avslutningsformation och uppkommer enligt Elliott när underliggande rörelse gått för starkt, för fort. Dessa formationer kan vara lätt att lura sig på då respektive a eller c kan vara svåra att särskilja från enskilda fullbordade vågor 1-5. Som alla trianglar finns risken/möjligheten till ett rappt kort utbrott i "fel riktning" i den avslutande vågen för att sedan lika rappt uppta ett mönster i motsatt riktning. Så lite försiktighet för daytraders kan rekommenderas, medan för swing och positionstraders så är det en avslutande formation av tidigare rörelse och position tas enligt sin R/R profil.

För rörelsen sedan den 24:e Juni på 1109 var mitt mål runt 1235 (c=1,618*a) alternativt en mer överdriven rörelse som till och med kunde utmana tidigare topp om 1258.
OMX30 kom i fredags in på 1237, så målet är uppfyllt, med alternativet fortsatt öppet, då "megafon" formationen fortsatt inte givit ett utbrott. Stock S är stigande både på vecka och dygns nivå med värdena 75 respektive 93, så fortsatt utrymme för stigande kurser enligt Stock S.

Backar jag ur 5 minuters graferna och kikar in rörelse mönstret sedan den 23:e September 2011 och mars år 2000, så är jag BEARish i 1-3 års perspektivet och BULLish i 10 års perspektivet.

Utifrån ett 10 års perspektiv står OMX30 och övriga världsindex inför en "större rekyl" med nedgångar om upp till 40% för OMX30. Europa och Asien har redan fallit in i sina BEAR cykler medan US indexen fortsatt är i BULL med nya ATH för DOW och S&P500.

OMX30 är enligt min tolkning i ett BEAR market rally sedan september 2011. Med utgångspunkten att botten från Oktober 2002 är en "större botten" ala supercykel, så är uppgången sedan dess en cykel våg 1 och 2 samt i Januari 2011 en "större våg 1". Därefter en nedång till 833 som är en A-våg för fortsatta nedgångar efter en B-vågs topp. Denna B-våg har enligt Elliott inget "tekniskt tak" utan kan pågå i oändligheten mot allt högre toppar. Av den anledningen ska man ha respekt för B-vågor som går över sin tidigare topp, de kan lätt tolkas som en 1-5 våg och när man tror att de avslutas, så kan de lika gärna fortsätta med en ny a-c rörelse upp. För min del så vill jag ha en lägre topp i primärtrenden konstaterad, innan jag blåser på med att B-vågen är klar och position för en lite rappare nedgång i c-vågen tagit vid. Om tidigare topp bryts upp, ja då är det bara att tålmodigt vänta in nästa a-c rörelse mot en ny högre topp innan nästa bevakning mot en eventuellt lägre topp görs.
För OMX30 är en eventuell B-vågs topp 1258 från den 24:e Maj i år. Fram till toppen från den 23:e September 2011 så har OMX30 i primärtrenden gjort en fin a-c rörelse med avslutande i-v vågor i sekundärtrenden samt att efter denna rörelse så bröts både 1127,5 och 1119 i nedgången till 1109. Därmed är tolkningen med en överlappande rörelse (BEAR) mer sannolik än motsatsen.

Men så länge som US index fortsätter att pumpa på upp i sin tydliga BULL trend, så finns det såklart osäkerhet för övriga index, som lätt dras med upp och risken/möjligheten finns som sagt för nya toppar i detta BEAR market rally för OMX30.

Så för att komma tillbaka till de kortare cyklerna, om 1258 är en B-vågs topp, så ska rörelsen sedan 1109 uppföra sig som en rekyl, det vill säga a-b och en avslutande impuls 1-5 till c. Mönstret sedan 1109 till idag, tolkar jag som en enkel zigzag med 1-5 vågor till 1165 och a vågen, rekyl till 1142 och b-vågen. Därefter började OMX30 mycket riktigt att impulsera med en uppgång till 1223 som jag tolkar som en våg 3 topp. Efter denna topp blir det lite svårare, där rörelserna är mindre och därmed öppen för olika tolkningar. Då man trots allt måste ta ställning så sätter jag 1206 botten till våg 4 botten, trots att den var väl kort. Efter 1206 startar OMX30 med att överlappa sin vågutformning och det enda jag kan tolka det som är en avslutande triangel i våg 5. Denna ska då exekveras med 5 vågor med mellanliggande a-c, efter att ha kikat igenom rörelsen nu igen så kan den vara klar, men mer troligt så finns det en våg upp till kvar. Denna rörelse upp kan också vara lite överdriven med ett kort brott upp av den stigande tak kanalen innan den vänder tvärt ned och bryter triangelns botten kanal för vidare nedgångar.  Bekräftelse på att denna tolkning har hög sannolikhet ges först vid i) en konstaterad lägre topp jämfört med 1258 och ii) brott ned av 1165 (a-vågs toppen).
Är denna tolkning riktig så ska nästa våg ned ta OMX30 till mål 1 om c=a = 1085 alt. mål 2 om 1,618 * a = 992.

US index har som sagt en annorlunda vågutformning och är i en tydlig BULL trend med klara impulsrörelser upp. Dessutom slog både Dow och S&P500 ut tidigare topp från 22:e Maj och nya ATH, som en ytterligare bekräftelse på fortsatt BULL. Sedan 24:e Juni från 1560 nivån har S&P500 genomfört en impulsrörelse upp som om min tolkning är riktig nu ligger i sin avslutande 5:e delvågs fas, där botten i fredags på 1676 är en våg 4:a, så enbart 5 mindre vågor upp till en avslutande 5:a under den kommande veckan alt nästkommande.

Det som nu är intressant med US indexen är att hela sekvensen från 4:e Juni 2012 till den kommande veckan (veckorna om utdragen) är en 5 vågors sekvens utifrån ett sekundärtrends perspektiv. Det innebär att BULL återigen ska ställas mot BEAR för den som anser sig vara objektiv. BULL scenariot innebär att den kommande nedgången enbart är en rekyl till en primärvågs 4:a för vidare uppgångar, så länge som primärvåg trends toppen och våg 1 om 1415 håller. Se DOW charten nedan. BEAR scenariot innebär att S&P500 nu toppar ur i en a-c och 1-5 vågs rörelse sett från primär-/sekundärtrenden till en D-våg sett från mars 2000, se S&P500 charten nedan.
BULL innebär som sagt fortsatta uppgångar under hösten och BEAR en mer kraftig nedgång till nivåer runt 600. Då US indexen i synnerhet drivs av Fed's expansiva penningpolitik så kan det vara värt att bevaka marknadens reaktioner på Onsdagens FED uttalanden.

Lycka till,














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar