lördag 22 juni 2013

$ och råvaror - inför nästa vecka

$ bekräftar sin stigande trend via vändningen innan 6,33 för USD/SEK. Valutaparet var ned till 6,38 för en ny högre botten, innan en vändning med impulsrörelse upp tog vid.

Är min tolkning om USD/SEK rätt så har nu en viktig botten formation skapats för relativt kraftiga uppgångar av $, nivåer runt tidigare topp från 2001 om 11 bör nås under en 5 års period. Mer kortsiktigt bör nu 7,30 och 8 nivåerna nås via den 5 vågs sekvens som USD/SEK ska göra i sekundärtrends våg c (Röd).

Den stärkta US dollarn får nog ses i ljuset av "det minst dåliga", där alternativen med placeringar i EU och nu också Asien ter sig mindre attraktiva. Efter Cypern krisen blev skillnaderna stora mellan EU och US. Där många börs index i Europa fortsatte i sina rekyler medan US index tuffade på upp i sin BULL trend, antagligen beroende på inflöde av kapital från EU området till US börser.

Att US dollarn stiger trots FED's massiva expansiva penningpolitik borde ge FED möjlighet att åtminstone fortsätta denna på nuvarande nivå och på ett "kontrollerat sätt" successivt minska den när fundamenta stärks, alternativt det politiska motståndet blir för stort. Att minska nuvarande åtgärder "på ett kontrollerat sätt" tror jag inte är möjligt utan torde leda till en del turbulens.

De långa räntorna är utifrån ett längre 10 års perspektiv stigande i Sverige och US. Fortsatt är de på historiskt låga nivåer men fortsätter de sina nuvarande BULL trender bör de inom några år komma upp till mer normala nivåer. Dock är min tes att världsekonomin fortsatt befinner sig i en deflations cykel och kommer att göra så några år till, så några större rörelser på medellång sikt räknar jag inte med.

De råvaror jag bevakar fortsätter sina BEAR trender och utifrån min tolkning, ska fortsätta med det under minst en 10 års period från respektive råvaras topp. GULD och SILVER bröt i veckan ned under tidigare botten. Där SILVER brott ned av 20,75 toppen från 2008 är en viktig bekräftelse på BEAR trenden. Utifrån ett EW tekniskt perspektiv är nu tjurarnas sista hopp om de ädla metallernas återkomst till nya topp nivåer helt eliminerad.

Lycka till,








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar