fredag 24 maj 2013

$ och råvaror - inför veckan

Min tes med att $ och räntorna långsiktigt har vänt upp och att de råvaror jag bevakar långsiktigt befinner sig i en BEAR trend bekräftas vecka efter vecka.

$ och räntornas långsiktiga uppgång kommer ge tillfälliga nedgångar, samtidigt som råvarorna kommer att ge BEAR market rallyn, men den långsiktiga trenden är tydlig och fortsätter att bekräftas, därmed är det basen för min analys, tills motsatsen är visad. Med långsiktigt menar jag en 10 års cykel.

Utgångspunkten för tesen är att världsekonomin befinner sig i en fundamental deflations cykel, där priser på i stort sett allt ska sjunka och fortsätta att sjunka under denna cykel. De flesta globala börser ligger också i en långsiktig BEAR trend, US undantaget, men där expansiva penning politiska åtgärder (tillfälligt) förhindrat en nedgång liknade den -29/-32, med 90 % nedgångar.

De expansiva penning politiska åtgärderna är såklart inte utan en baksida, men i valet mellan pest eller kolera, har de  hittills uppnått sitt syfte, utan att skapa allt för mycket negativa konsekvenser. Snarare tvärtom, trots sanslösa åtgärder, utan historiska referenser, fortsätter deflationen.
Så tesen att CB inte kan ändra cykeln, som Japan tycks tro, utan snarare enbart mildra dess negativa effekter, verkar vara riktig. Därmed håller jag fast vid tesen att vi har en underliggande stark negativ fundamental cykel som desperat försöker motverkas av olika krafter, främst ledande CB med FED, ECB och nu med Japan i spetsen. 

Min slutsats blir att QE unlimited kommer att fortsätta så länge som inflationen (i US och EU) inte är ett hot och så länge som $ inte kollapsar. Våg analysen av räntorna och USD/SEK visar snarare att QE har utrymme att utökas i syfte att ytterligare minska de negativa konsekvenserna av denna deflations cykel, men om det är politiskt möjligt är en helt annan sak - i vilket fall som helst så kommer denna tes att ge fortsätta börs uppgångar under kvarvarande delen av 2013, innan något av för mig idag okänd händelse, avbryter de expansiva penningpolitiska åtgärderna, allt för tidigt, och ger en naturlig och nödvändig rekyl av börserna, som vid tidpunkten kan uppfattas som brutal.

Till våganalysen, för de enskilda objekten:

USD/SEK - har vänt långsiktigt från nivån 6,27 den 13.e feb. 2013. Om min tolkning är riktig så ska USD/SEK nu gå upp till området 8,10 - 8,20 i en första fas (A-våg) för att senare gå upp till 11 nivån från toppen 2001 (C-våg), med en mellanliggande B-våg.

BRENT, KOPPPAR - rör sig enligt ett BEAR mönster med en tydligt BEAR trend, med mellanliggande rallyn. Än tydligare nu med de fundamentala signalerna från Kina.

GULD och SILVER - lite knivigt rent EW mässigt på kort sikt, antingen har en definitiv medel långsiktig botten redan utförts eller så har vi en mindre våg till ned innan en cykel A infinner sig.
I vilket fall som helst så räknar jag med att de ädla metallerna nu kommer att ge en stigande trend på medel lång sikt (3-6 månader) innan nedgången ska fortsätta till mer "normala nivåer" utifrån ett långsiktigt perspektiv. För GULD söker jag då 800 nivån och för SILVER återbesök av 10 nivån.

Räntan - sakta stigande i vad det verkar som ett a-b-c mönster, räknar med flat eller svagt stigande trend de kommande 10 åren.

Lycka till,









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar