lördag 9 februari 2013

OMX30 - inför veckan

OMX30 har under veckan genomfört en rekyl ned till 1157 som lägst, rekylen har varit slagig och har därmed öppnat upp för en del alternativ i våg tolkningen, då respektive slag ska placeras in i rätt trend, vilket inte är helt lätt. Mönstret visar samtidigt att köparna är på hugget och inte tillåter index att falla allt för långt ned i rekylerna, så ungefär samma utveckling kring 1182 motståndet som det var runt 1137. Nu anser jag att OMX30 "samlat kraft" under 1182 för att i veckan bryta igenom och skapa en ny högre topp.  Sen var det ju "bara det där" med att sortera in vågorna, allt i syfte att tajma in nästkommande toppar/rekyler. Men det återkommer jag till i den korta analysen nedan, först backar jag ut lite så att jag har en uppfattning om var jag anser att OMX30 befinner sig på EW kartan.

Elliotts våg teori kan man använda på lite olika sätt, självklart för ren analys om var objektet man tradar befinner sig, men också i sin trading, personligen har jag en del trading regler för en tillämpad EW trading. Kort lite om min EW trading filosofi: Tre enkla regler som tillämpas för den trend man tradar i en BULL cykel, omvänt gäller för BEAR (a - c).

1) Vid en eventuell vändning, släpp ALLTID våg 1 och sök ingång vid en eventuell våg 2. Sök aldrig en botten, eller 0:a. Än hur duktig man är på att räkna in vågorna, så kan en nedgång eller rekyl bestå av enkla, dubbla eller trippla formationer, så en botten kan man aldrig riktigt veta om den är klar eller inte, det kan komma en sväng ned till med ytterligare en a-c alternativt så kan någon våg  vara en förlängd våg.

2) Ingång sker ALLTID i en våg 2. ingång i en våg 2 har en bra risk/reward då våg 2 generellt tenderar att gå djupt ned mot sin 0:a (fib 61,8 eller mer), skulle analysen vara fel och 0:an bryts, utlöses S/L direkt då en 2:a inte får bryta sin 0:a.

3) Utgång sker ALLTID i en våg 3. Samma sak här, oavsett hur duktig man anser att man är i sin analys, så kan en våg 3 vara en våg c, i en a-c rörelse, så genom att gå ut i en våg 3 topp är traden väldigt säker. Den är också optimal, då våg 3 tenderar generellt att vara längst, den behöver inte vara det, men den kan i vart fall inte vara kortare än både våg 1 och 5.

Reglerna behöver inte innebära att man sitter overksam i en våg 4-5, självklart kan man byta trend som man tradar, från exempelvis sekundärtrenden till tertiärtrenden, eller från minute till micro och nano om man är day trader, men då är också S/L tightare och samma R/R kan uppnås.

Varför tjatar jag nu plötsligt om trading då bloggen har fokus på analys, jo för det jag nu söker och har sökt sedan 16:e November 2012, vid sekundär trends botten våg 2 på 1026,5 är på gång, det vill säga en sekundär trends våg 3 som enligt min filosofi kan vara en optimal utgång för långa positioner, om man vill vara på den säkra sidan. Även om min analys med så hög sannolikhet som 90% säger vidare uppgångar under 2013, så finns möjligheten att sekundärtrends våg 3 är ett c, se min S&P500 tolkning för ett BEAR scenario. Även om det inte är sannolikt med en c-vågs tolkning, så kan en våg 3 i sekundärtrenden vara en bra "andningspaus" då en sekundärtrends 4:a kan bli lite djupare men framför allt dra ut lite i tiden och många trading objekt är inte helt optimala att inneha om det man tradar går i motsatt riktning under en "längre tid", de degenererar över tid helt enkelt, en BULL*4 kan snabbt bli BULL*3,2 när objektet man tradar är tillbaka på samma nivå, efter en nedgång.

Så för att sammanfatta trading stycket, det som kan vara lite svårt med EW analys och trading är att behålla sin OBJEKTIVITET, det är lätt att "fastna i sin vågtolkning", särskilt om man rent tekniskt är duktig på att tolka vågor och formationer. Om man har suttit rätt under ex. 6 månader och mönstret plötsligt bryts, kan det ta allt för lång tid innan man upptäcker felet, då en naturlig första reaktion är att "försvara" sin tolkning, särskilt om EW lärlingen är relativt oerfaren, då kan syftet övergå målet och det blir mer viktigt att "HA RÄTT" än målet med analysen "ATT TJÄNA SÅ MYCKET SOM MÖJLIGT NÄR DU HAR RÄTT OCH FÖRLORA SÅ LITE SOM MÖJLIGT NÄR DU HAR FEL".

Nog tjatat om det och över till analysen, det min våg tolkning av OMX30 nu säger är att OMX30 närmar sig en sekundärtrends våg topp 3. Tidsmässigt bör det ske i slutet på februari alternativt i början på mars.
Nivåmässigt bör den hamna inom spannet 1*våg 1 - 1,236*våg 1- med en högre nivå om 1,618*våg 1, vilket ger: 1206 - 1250 - 1318. Nivåerna får man inte helt förlita sig på då risken/möjligheten finns med en kortare våg 3 jämfört med våg1, då våg 1 får anses vara relativt kraftig. Viktigare är att tajma in underliggande trends våg utformning, d.v.s. tertärtrendens. R/R enligt nedan analys är såklart upp till respektive trader.

Primärtrenden (svart) - BULL, där våg 1 och 2 är gjorda söker våg 3 topp via 5 vågor i sekundärtrenden.

Sekundärtrenden (röd) - BULL, där våg 1 kom in den 14:e September på 1119, våg 2 botten på 1026,5 den 16:e November. Söker därmed en topp för våg 3 som ska avverkas via 5 vågor i tertiärtrenden.

Tertiärtrenden (Blå) - BULL, våg 1 och 2 är inne, söker våg 3 via 5 vågor i minut trenden. Här är då frågan om tertiärtrenden våg 3 (T3) är inne eller inte. Det som är relativt säkert är att minut trends (grön) våg 3 är inne via toppen på 1182 den siste januari. Rekylen till våg 4 kan ha fler tolkningar, då veckans våg utformning var "hackig" - jag väljer dock att sätta botten på 1157 under tisdagen som en våg 4 botten, med en snygg a-c rörelse ned till den botten. dessutom fick den botten en fin spik i 5-minuters. Om den tolkningen är riktig så ska uppgången till en minut 5:a och tillika en T3:a ha påbörjats då. Uppgången sedan 1157 ser dessutom impulsiv ut, så hyfsat sannolikt. Efter det verkar micro 1 och 2 vara avverkade, så länge 1163 håller gäller den tolkningen, sen är det bara att avvakta om våg 3 ska vara förlängd via 5 nano vågor eller mer rak. Men det fångas förhoppningsvis upp under veckan. Alternativet och lite mindre bullish, är att T3:an redan är inne via "andra toppen" på 1182 - den tolkningen tar jag med på DOW, bara för att vara med på noterna, i så fall är det inte långt kvar till en S3:a.

Lycka till,







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar