lördag 16 februari 2013

$ och råvaror - inför veckan.

USD/SEK fortsätter sin fallande trend sedan 1:e Juni 2012 på 7,33 - vilket är nu över 180 dagar av nedgång, om rytmen om 230 dagars nedgång ska hållas så blir det slutet på april, alternativt räkning med 160-160-230 dgr. blir mitten på juni, så för Börs och råvaror kan det vara vettigt att vara lite vaken då.

Under veckan fick USD/SEK in ytterligare en lägre botten på 6,27 från i Onsdags. Därmed är trenderna fortsatt fallande och med den vinnande trend följande testen, så är en "trend fallande tills dess att den är stigande", svårare än så ska det inte vara.

Men kikar jag in vågorna lite mer så har USD/SEK gjort en sekundär trends a och b och jag söker ett c och en botten runt förra bottnarna på mellan 5,82 - 5,98 för en flat A - B - C eller lägre för en zigzag. Under tiden följer jag de mindre a-b-c rörelserna ned, för att iaktta eventuella skiften tidigare än tänkt, allt för att vara med på noterna om vad som sker, från FED och Co.

Tongångarna inom och utanför FED börjar nu skifta från "snälla öka den expansiva penningpolitiken och rädda oss" till en mer kaxig ton där "ekonomin nu klarar sig utan fortsatt expansiv penningpolitik" och att den till och med har varit skadlig, när politiker får fatt på trenden i opinionen så kan det gå fort, men än så länge ser jag det som ton gångar och Ben håller nog i pinnen ett tag till, men efter att hans mandat går ut jan 2014 lär det nog bli en förändring om tongångarna fortsätter att förstärkas. Marknaden kikar som bekant in i framtiden 6-7 månader före i sin "tolkning" av framtiden, så en $ botten runt April-Juni kan vara en viktig signal, för börser och råvaror.

Det vi ska ha klart för oss är att vi rent fundamentalt fortsatt befinner oss i en BEAR cykel från år 2000, dessa tenderar till att följa sina 16,5 års cykler, så en fundamentalt driven uppgång kan inte ske förrän denna cykel blommat ut, så denna uppgång är såklart enbart driven av den expansiva penningpolitiken och en ökande skuldbörda för de flesta stater.

Men för en trendföljande trader är det ju helt ointressant VAD som driver en uppgång, det viktiga är ju att det är en uppgång i en stigande trend och att den trenden är stigande tills den är fallande.
Att göra som en del analytiker att säga att FED manipulerar marknaderna och hålla fast vid sin BEARish vy är ju bara trams i mina ögon, FED är en av alla aktörer på marknaden och EW analysen syftar till att ta hänsyn till alla aktörer, inklusive FED, men vad man anser om det rent fundamentalt är ju en helt annan sak.

Sammanfattningsvis ser jag tecken på att marknaden kan börja att prisa in en förändrad penningpolitik från tidig sommar och fram till Q3 2013. av den anledningen kan det vara klokt att hålla lite koll på valutorna och $ i synnerhet även om man inte tradar dom.

Råvarorna har jag fortsatt i BEAR på medel och lång sikt. I de korta trenderna ligger de lite olika i sina tids cykler. Den tvekan som fanns för GULD under förra veckan är nu borta och BEAR trenden är för mig klar. GULD bör nu successivt röra sig nedåt 1500 nivån och bryta den förra botten på 1530, alternativt komma in lika med 1530. Personligen är jag inne på att den bryter under och skakar om tjurarna lite innan den sen vänder upp, men fortsatt i en BEAR cykel. Silver följer samma mönster men med lite större slag.

Brent verkar ha fått in sin B-vågs topp och borde i så fall falla en del, jag har inget mål utan följer nu bara de kortare vågorna för att konstatera om vi kan få lägre toppar och bottnar i det korta perspektivet.

Koppar verkar ligga sist i sin cykel och kan ge några högre toppar innan den också ska börja falla.

Svenska 10-års räntan drog iväg uppåt ordentligt efter genombrottet och verkar nu ligga i en BULL trend efter 15-16 års nedgång, i så fall den första av indikatorerna som slagit om. Dock ska det bekräftas via att 1,60 håller i nästa nedgångsfas. För börserna är det initialt positivt, men över en viss brytpunkt, negativt.

Lycka till,





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar