lördag 29 september 2012

OMX30 - 200 års analys

Tänkte att jag denna helg skulle inleda med att dra till med en lite längre tidsanalys än vanligt, om inte annat så är det nyttigt utifrån att få lite perspektiv från de minut vågs analyser man pysslar med från dag till dag. Kommer dock att skriva om nästa vecka som vanligt.

Studerar man tidiga EW analytikers jobb har många prickat in avgörande toppar och bottnar med en precision som är sanslös. Men att nästan samtliga av dessa har haft svårt att sia om utvecklingen i ett längre perspektiv, man är helt enkelt fast i den relativa skala och cykler som gäller i närtid och önskar såklart att se ett avslut på sin analys inom en rimlig tidshorizont.

Som exempel sa Elliott själv att uppgång efter -42 skulle kunna pågå så lång tid som till mitten på 50-talet (den pågår fortsatt). Bolton som med kuslig precision prickade in toppen 1966 på DOW 999, kallade den för topparnas topp. Frost och Prechter förutsåg tidigt att DOW skulle kunna nå den sanslösa höga nivån av 3,700, en trippling från den tiden, innan undergången skulle komma, mycket riktigt, de fick rätt att nivån skulle komma in och rätt exakt på tiden också, men sedan dess har DOW inte bara tripplat sig igen och kravlat sig över 10,000 nivån, utan fortsatt med oförminskad styrka, självklart med dippar efter i) IT kraschen ii) bo bubblan och iii) finans krisen, men forsatt inget mad max scenario, utan tvärtom, nya uppgångar tills idag mot 13,500. Idag börjar en del prata om DOW mot 20,000 nivån som mål. Utifrån ett historiskt perspektiv har de säkert helt fel i att de tagit i alldeles för lite.

Elliott definierade långa cykler av deflation och inflation, där inflations cykeln var drivet av reell underliggande fundamental tillväxt. Elliott vägrade också att använda termen depression, för han var nedgången -29 - 32 och triangeln till -42 en naturlig rekyl i den långsiktigt stigande trenden, som en naturlig motvikt och reaktion på uppgången från -21 till -29, som i sin avslutning fas blev euforisk och som alla sådana uppgångar förklarades med att "nu gällde nya regler" som förklarade varför kurserna kunna fortsätta att stiga så mycket år efter år, innan allt till slut, såklart, kollapsade.

Svårigheten var såklart, för den med lite distans, att avgöra när det skulle krascha. Skulle euforin pågå i 3 år, 10 år eller 20 år ? ingen kunde såklart veta, men det är här som EW analys modellen kommer in för mig. Även om ingen kan förutse framtiden, så kan en enkel EW modell i vart fall tala om, med god sannolikhet var vi är i våg utformningen och därmed ge en tids oberoende referens punkt, även i de mest turbolenta tider av nedgång eller uppgång. Inte minst viktig kan en EW modell definitivt tala om när man är "snett på sin analys" och därmed undvika onödigt stora förluster, med andra ord EW är för mig en modell för att maximera vinsterna när man har rätt och minimera förlusterna när man har fel. Förutsättningen för en bra analys är egentligen bara två saker i) att utgångspunkten för analysen är riktig (startpunkten) ii) bra förmåga att skilja ut de olika trenderna från varandra.

Elliott definierade egentligen bara tre olika trender i mer detalj och grunden i förhållandet dem emellan i) Major ii) Intermediate och iii) Minor. Jag tillämpar dessa som primärtrend, sekundärtrend och tertiär trend. Men EW namnsatte också högre nivåer av trender  i) Cycle ii) Super Cycle och iii) Grand Super Cycle, samt lägre nivåer ner till del av minut. Det viktiga är dock att respektive nivå bestod av avverkning av underliggande nivå med 5 respektive 3 vågor. Primärtrend 1 består av 5 Sekundär vågor osv....

I syfte att komma åt "rätt utgångspunkt" har jag ägnat en del tid åt att kika in de längre cyklerna, självklart ska de inte påverka tradingen och analysen kan lätt bli för akademisk, därmed ska de tas med en nypa salt, det intressanta är dock om de bekräftas vilket ger mer självförtroende i den kortsiktiga tradingen och kan signalera om man dras med för mycket i flockbeteendet. Men framför allt ger det lite perspektiv på vart vi är på väg mer långsiktigt och kan lyfta en från den dagliga eller vecko visa analysen, med risken till ett allt för begränsat tankesätt.

Så med risk att bli lite för flummig så tänkte jag börja denna helg analys med min 200 års analys ;-).

Utgångspunkten och referenspunkten får bli min favorit formation som är en Elliotts få regler, att en triangel alltid sker mellan våg 3 och 4. Med andra ord, ser man en triangel formation så behöver man inte vara osäker på olika alternativa tolkningar. Då OMX sedan år 2000 till 2011/12 bildat en mycket tydlig triangel, så blir utgångspunkten att toppen från Mars 2000 är en våg 3 i ett längre trend perspektiv och våg 4 (tills motsatsen är bevisad) kom in i Sept 2011.
Denna analys går stick i stäv mot Preachters på EWI's domedags analys om ett 90 % fall av DOW med topp år 2000. Så rätt intressant om den kan vara rätt.
Anyway, om den är riktig så är det såklart mer intressant att via våg 3 och 4 förutspå en våg 5 och om denna våg 5 är en Grand Super Cycle för en 90 % nedgång därefter (som såklart ska komma) eller enbart en delvåg upp i ett längre perspektiv.

Om jag tar toppen från Mars 2000 och backar tillbaka några hundra år så får jag följande väldigt intressant samband:

GSC våg 0 - år 1789
GSC våg 1 - år 1850, alltså 61 år av uppgång
GSC våg 2 - år 1857 - 7 års nedgång
GSC våg 3 - år  1929 - 72 års uppgång
GSC våg 4 - år 1942 - 13 år av nedgång
med andra ord väldigt långa cykler och enorma ökningar av nivåerna däremellan. Rimligt vore att anta att GSC 5 snarare torde komma in 60 - 70 år efter 1942 än några årtionden därefter.
Kikar jag in delvågorna efter -42 kan följande toppar och bottnar konstateras.
SC våg 1 - 1966 24 år
SC våg 2 - 1982 16 år
SC våg 3 - 2000 18 år
SC våg 4 - 2011 alt 2012.- 11/12 år

Vi har allstå en SC våg 5 att se fram emot som rimligen bör ligga i tids perspektivet 18 - 24 år framåt från 2011/12. Bryter jag ner SC vågorna med samma relation mellan dessa i ett cykel våg perspektiv får jag
C våg 1 - 2018
C våg 2 - 2021
C våg 3 - 2025
C våg 4 - 2026
C våg 5 och tillika GSC 5 2027.

2027 stämmer nog också rätt bra med peak oil, där flera bloggare snackar om 2025 - 2030 som end of the days med billiga drivmedel.

Nåja ta det för vad det är - ett filosofiskt inlägg, men när media och specialister på EW pratar om "end of days" i närtid så kan man väl ändå säga att med ett historiskt perspektiv så torde det mest troliga vara att nästa cykel upp snarare precis har börjat och som alla andra uppgångar sker den ju i ett läge när fundamenta och sentimentet är klart BEARISH. Med FED's QE unlimited och övriga CB som hakar på, kan man till och med påstå att det är mycket troligt. Dock ska denna mer långsiktiga analys som vanligt bekräftas i det korta, men det återkommer jag till som vanligt imorgon

Ha en skön helg.

/Roasan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar