söndag 17 juni 2012

OMX30 - inför veckan.

... samt US Index.

Vanligtvis brukar OMX30 visa bra följsamhet med US Index, men det är inte så lätt i dessa dagar när US indexen internt visar upp skilda vågmönster, något som är ovanligt.
Sannolikt visar det på osäkerhet, men kan också förklaras med enskilda aktiers extremrörelser (Nasdaq med AAPL). US börserna har hållit emot övriga världsindex som en efter en fallit in i BEAR trender.
Topparna mellan 2:e April och 1 Maj var lägre i S&P och Nasdaq, medan DOW skapade en högsta topp den 1:e Maj. Vidare så bröt både DOW och S&P sina October toppar i den nedgång som varit, vilket eliminerade våg alternativet med en 3:dje vågtopp i början på April, medan Nasdaq inte bröt dess October topp.
Vid dessa situationer kan det vara klokt att ställa sig lite utanför ett tag och låt huvud indexen "svänga in i fas igen" för att ge en klarare trendriktning och vågtolkning på lite längre sikt.

Det jag skrivit tidigare på bloggen var att avvakta "nästa uppgångsfas, om den kommer in lägre eller högre än toppen den 16:e Mars" för att få en mer klar bild över den mer långsiktiga utvecklingen. Det är denna uppgångsfas OMX30 nu befinner sig i.

Huvudanledningen till min "Chicken inställning" i tidsperspektivet 5-6 månader är motstridiga signaler från 10 års trenden. Om jag backar ut lite så har OMX30 sedan år 2000 bildat en triangel med 4 tydliga vågor. Våg 4 toppade den 18:e Jan 2011 och skapade den senaste botten vid 833 den 23 Sept. 8 månader av nedgång. De motstridiga signalerna är:
  • Tidsmässigt - nedgångscyklerna sedan år 2000 har varit 31 resp. 16 månader. Uppgångcyklerna har varat i 57 resp  26 månader, respektive cykel inom triangeln har därmed halverats jämfört med föregående. Fortsätter OMX mönstret i triangel och tar hälften av 16 månader får jag 8 månader, med andra ord 23 Sept. 2011 är botten för våg 5.
  • Nivåmässigt - OMX30 gick inte ner till bottenkanalen av triangeln, runt 680, utan stannade på 833. Därmed kan man förvänta sig en vidare nedgång mot denna efter en rekyl upp. A-B-C.
  • Chicken inställningen förstärks av Elliot's triangel anlys med "våg 5 i triangeln kan terminera inom eller utom triangeln" med andra ord behöver den inte nå bottenkanalen, likväl som den kan skära djupt genom denna och skapa en låg 4:a. Utrymmet för en botten är därmed extremt, allt från 98 till 833.
Backar jag ut ytterligare mot 30 års trenden, så tolkar jag toppen år 2000 som en våg 3 topp och jag söker en 4:a (avslutningen av triangeln med våg 5 se ovan) - därmed är min tolkning av den långa cykeln BULLish, med toppar för OMX30 högre än 1600. Följer OMX30 tidigare mönster sätter jag en långsiktig uppgång med en topp 2018.

Efter den utsvävningen, tillbaka till verkligheten och de kortare cyklerna där jag har följande huvudscenarion, med fortsatt respekt för alternativen.

OMX30 - BEAR:
3-års trenden - har gjort en nedgång till A 23:e Sept 2011 samt ett ben till B den 16:e Mars 2012, söker ett C med mittpunkt botten den 20:e Nov runt 780 (C = A). Dock har c en tendens att gå djupare och därmed kan nedgång också gå snabbare.



Primärtrenden:
Första vågen 1 ner bottnade den 18:e Maj, 2 månader efter toppen den 16:e Mars (eller 41 trading dagar). Söker en topp för våg 2, under tidigare topp på 1128 från 16:e Mars, bryts dock 1128 svänger jag till BULL.



Sekundärtrenden:
ska avverka a - b - c i rörelsen upp mot primärtrendens 2:a. a och b är genomförda, OMX är i avverkningen av c.



Tertiärtrenden:
C-vågen i sekundärtrenden ska bestå av 5 vågor - i och ii är avverkade söker topp för iii rekyl till iv och slutgiltigt en urtoppning för v.



Tidsaspekter:
40 dgr från botten ger 16:e Juli, samt 20 dgr från den 4:e Juni = 3-4 Juli.

US Index:

Olika vågmönster enligt nedan där DOW och NASDAQ fortsatt ligger i en BULL trend. DOW på grund av att den sista toppen den 1 Maj var högre än den 15.e Mars och 2:e April. NASDAQ på grund av att nedgången ej bröt Oktober toppen.

S&P500 - BEAR, med botten den 4:e Juni för våg 1, söker därmed en topp runt den 4:e Juli för en våg 2.





Lycka till,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar