lördag 12 maj 2012

OMX30 - topp aktier - inför veckan.

OMX30 topp 14 aktier fortsätter att visa ett utspritt vågmönster och trendanalyser. Inget sammanhållet mönster att luta sig mot, inte ens inom de olika sektorerna eller de som är tidiga respektive sena i sina cykler.

Detta påvisar osäkerheten om den fortsatta långsiktiga trenden och därmed fortsatt intressant att följa enskilda aktier för att se vilken/vilka som ska få överhanden. Samma sak gäller världindex där nu enbart US index fortsatt trendar uppåt, medan de övriga med få undantag trendar klart nedåt. US indexen känns också splittrade, vilket är ovanligt.

Jämför jag topp 14 aktierna,som jag följer, med hjälp av "ren trendanalys" med EW analys kommer jag fram till samma balans nivå om 9 stycken i BEAR och 6 i BULL. Samma som i förra veckan, så inga stora rörelser. Dock har samtliga inom respektive grupp antingen stärkt sitt BEAR scenario eller försvagat sitt BULL scenario.

Jämför jag de aktier som ligger tidigt i sin cykel så är samtliga av de "tidiga aktierna", med undantag av Sandvik (20 feb), i fallande trender. De som toppade runt 16 Mars är splittrade men med en övervikt för Bear.

Denna vecka kikar jag in de som rört på sig och bytt grupp samt de som påvisar ett annorlunda mönster, som kan ge ett gott alternativ scenario till OMX30 egna huvudscenario.

BEAR:
Ericsson, Astra, Nordea och ABB - oförändrat från förra veckan, kikar mer in ABB som är tidig i sin cykel.

ABB - har tidigare bekräftat sin BEAR trend via brott ner av 130. Söker avslut av denna fas ner våg 1, via fullföljandet av våg c ner. I denna våg tolkar jag att ABB har gjort (eller håller på att avsluta våg (iii) runt 115, rekyl upp till 130 området för avslut av våg (v) under våg (iii). ABB har hittills plogat bra före OMX och förtsätter detta är huvudscenariot helt klart relevant för OMX.



BEAR - :

Investor, SEB, Volvo, Boliden och ny från BEAR är Telia.

Telia klev över både MA200 och MA50 och sätter den därmed enligt "enkel trendanalys" i BULL. Dock kvar i BEAR, för att enligt EW är inget ändrat från BEAR analysen. Telia är i en fallande våg trend och har genomfört våg 1 av 5 ner i sin c-våg. Våg 2 kom troligtvis in förra veckan. Så länge som 49 håller för vidare rekyl ska Telia fortsätta sin nertrend.


BULL - :

HM, SKF och Atlas, ingen ändring. SKF's vågmönster skiljer sig dock lite från OMX och är intressant att följa mer noggrant. Mönstret påminner mer om SP-500 som söker sin 4:a i primärtrenden innan vidare uppgångar.



BULL:

Sandvik, SHB som kom in från Bull minus. Sandvik visar samma mönster som Atlas som skiljer sig från OMX och SKF. Min tolkning är att både Atlas och Sandvik har fullföljt hela våg 1 i primärtrenden, i så fall en bra bit före till och med US index'en. Det innebär en långsiktig BULL signal, men med möjligheten till en lite djupare rekyl på medel och kort sikt.

Lycka till,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar