lördag 18 februari 2012

OMX30 - 1100 uppnått - mot 1142 och sedan 5 års högsta.

OMX30 fortsätter sina stigande trender och inga signaler på trendväxling har skett, trots att man känslomässigt och fundamentalt kan tycka att det är ett överköpt läge. Dock gäller det att fortsatt tolka rörelserna och inte gå in för tungt på en eventuell rekyl, som såklart kommer, förrän analysen bekräftas via brott av tertiär, sekundär eller primär trenden, allt beroende på i vilket tidsperspektiv man tradar. Då en större rörelse sett ur ett 10 års perspektiv kan vara på G.
Själv har jag huggit på två försök till växling, men löst ut S/L när de visade sig inte bekräftas, krutet ska vara torrt när de större rörelserna ger sig tillkänna.

De små rekyler som OMX30 uppvisat sedan 23 Sept. 2011 har snabbt plockats upp av tjurarna och så fortsätter det trots att OMX30 nu kommit in i ett "smatterband" av motståndsnivåer och tidscykler för en ev. vändning.

Tidscyklerna från toppen den 18 Jan har bara gett 1-3 dgr reaktioner och inga trendväxlingar, därmed är min slutsats att nya mer dominerande cykler kommit in och påverkat utvecklingen för OMX30, sedan botten den 23:e Sept. Tycker mig ha hittat ett fint mönster med start 23 Sept och mot en eventuell 5 månaders reaktion.

Våganalys mässigt är det bara att konstatera att OMX30 uppvisar en "förlängd våg iii" som troligtvis inte har toppat ur ännu. I och med brottet av primär trendens takkanal upp mot 1100 samt MA50 brott upp av MA200 har OMX30 givit en ny köpsignal och har mer på uppsidan, innan en trendväxling kan ske.

Jag har försökt identifiera de nu dominerande korta tidscyklerna och de som nu verkar dominera ger fina samband mellan topparna 5 Dec, 3:e Jan och 3:e Feb, samt bottnar vid 25:e Nov 19 Dec. och 25:e Jan.  - fortsätter dessa att dominera torde OMX30 ge en botten runt den 23-25 Feb. (vilket också är 5 månader av uppgång) samt en topp den 1-5 Mars.

Tertiär trenden - synkar jag med våganalysen i det korta perspektivet, har jag en idealbild av en botten runt 1078-1085 den 23:e Feb (iv) och en ny uppgång till 1142 den 1 - 5 Mars (v) och iii.

För sekundärtrenden innebär detta en trolig reaktion från toppen vid 1142 området (iii) ner mot 992 - 1050 botten runt den 20:e Mars (iv). Innan denna 5 vågs rörelse i sekundärtrenden ska fullbordas runt 1150 - 1250, den 1-5 April (v och 3)-

Dyker det upp några svarta svanar eller gråa (Greklands default), så går jag kort på eventuellt brott av 1020, röd våg (i), se chart.

Denna och nästkommande rörelse bli intressant att bevaka för OMX30 mer långsiktiga trend (10 år). Där brott upp av 1182 signalerar vidare uppgångar upp över 2000 års toppen och idag osannolika nivåer runt 1760, medan en reaktion ner, ger per idag, lika osannolika nedgångar ner under 400 nivån.  Extrem värdena beror på att OMX30 nu närmar sig 67% gränsen för ett utbrott ur sin 10 års triangel.
Så med andra ord så gäller det att spara på krutet och inte tappa för mycket,på för tidiga spekulationer,om vidare uppgång eller trendväxling ner till riktigt låga nivåer, innan det är bekräftat.
Ska försöka hinna med och lägga ut en mer långsiktig analys av OMX30 under helgen.

Lycka till,



2 kommentarer:

  1. Hej Roasan
    Tack för fina analyser! Jag anser själv att guldet och OMX är de mest intressant just nu. Ligger dock lång i Bomull, Koppar och USD. Avvaktar att guldet kryper ner en bit till innan jag går in med long där. Har legat fel i OMX till och från den senaste 1,5 månaden och det känns såklart frustrerande. OMX extrema värden som du tar upp kan ju bli intressana...

    SvaraRadera
  2. Hej -tack för det, intressant position, bomull kan jag inte så mycket om, men koppar följer jag lite, så det brukar vara en bra indikator för konjunkturen, tillsammans med räntorna.

    Kina's besked denna morgon torde ge bra drag i Kopparn. Där jag själv bevakar 8650 och 8050 brott för vidare trend.

    Men stiger koppar sjunker väl USD och vv. ? Hur ser du på korrelationen ?

    Hoppas du inte legat/ligger för tungt kort i OMX om du inte löst ut S/L, själv ska jag leta efter en bättre timing för kort OMX runt 3-5 Mars, 144 månader eller 12 år sedan toppen år 2000.

    Men det gäller att passa sig, om nu Kina också joinar FED, ECB och UK med expansiv penningpolitik så är det ytterligare bränsle för nya uppgångar av världens börser. Tycker det liknar -98/-99 mer och mer.... ska lägga lite mer tid på det långa scenariot, återkommer.

    Går USD under 6,60 är det bara att glömma att korta OMX på ett tag, bättre lägen kommer då längre fram, bättre då att hålla i råvarorna och Brent.

    Lycka till - trevlig med updates på positioner.

    SvaraRadera